Translate

четвъртък, 2 май 2013 г.

Великден и боядисване на яйца - традицията



Скъпи читатели, днес е четвъртък - само няколко дни преди Великден.

По стара традиция днес се боядисват яйцата или в събота, но никога в петък, защото тогава е Разпети петък - строг ден за пости и е забранена всякаква работа.

Яйцата се боядисват рано сутрин, преди изгрев слънце.

В нашата къща яйцата винаги сме ги боядисвали в събота, защото тогава се събирахме при баба всички - аз, сестра ми, братовчедите ми, леля, лелинчо... всички :) Беше много забавно.

Това, което винаги съм знаела за традицията е, че първото яйце е червено и се оставя до другия Великден да преседи, като се съхранява нависоко. По първото червено яйце се гадае каква ще е годината (по миналогодишното яйце). Как точно обаче се тълкува ще ви излъжа, ние винаги си казвахме, че ще е плодородна и успешна.

С яйцата се чукаме след 12 часа в събота срещу неделя. В повечето години събота вечер сме на църква. Още там се поздравяваме с яйцата и хапваме парче козунак, а свещичката която сме запалили - я донасяме в къщи без да угасва. За съжаление вече по-рядко ходим на църква, не че не искаме, но там е пълно с пияни и това не е много безопасно и приятно.

На времето, когато баба беше по-млада в събота сутрин към 4, 5 часа мама, баба и леля ставаха и замесваха козунаците. В махалата имаше една глинена пещ и всички съседи се редяха, за да си изпекат козунака. В цялото село миришеше на сладко, а децата тръпнехме от очакване...

Вярвам, че традициите във всяка къща са различни, малко променени... По принцип се казва, че първото яйце се боядисвало от най-старата жена в къщата, но при нас никога не е било така. Това си беше задача на нас децата и ние не я отстъпвахме на никой.

Подробности за традициите можете да прочетете ТУК, за да проверите вашата традиция до колко е непроменена с времето :)

Пожелавам на всички, които не са си боядисали яйцата - приятно боядисване, а който ще меси козунак - да му стане най-пухкавият и вкусен, който някога е правил до сега.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Абонирайте се за нашият информационен бюлетин от ТУК
--------------------------------------------------------------------------------------------------------